Alimentatie afspraken maken

Niet alleen tijdens uw huwelijk bent u verplicht om voor uw partner en kinderen te zorgen; deze onderhoudsplicht blijft na een echtscheiding bestaan. Aan deze plicht wordt na het huwelijk meestal voldaan door mee te betalen aan de kosten van levensonderhoud: de alimentatie. Er zijn twee soorten: partneralimentatie en kinderalimentatie.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is nodig als u of uw ex-partner niet in eigen levensonderhoud kan voorzien. Samen met uw ex kunt u zelf afspraken maken over de duur en de hoogte van de bijdrage. De gemaakte afspraken worden vervolgens vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Mocht u er onderling niet uitkomen, dan bepaalt de rechter de juiste alimentatie.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie is er vooral om ervoor te zorgen dat het kind er financieel niet op achteruit gaat na een echtscheiding. Ex-partners kunnen zelf de hoogte van de alimentatie afspreken, de rechter toetst in dit geval of deze voldoet. Lukt het niet om samen afspraken te maken, dan stelt de rechter de hoogte van de alimentatie vast. Als u er samen niet uit komt doet u er goed aan om een advocaat in te schakelen die u bijstaat bij het regelen van de alimentatie.

Juridische hulp inschakelen

In deze periode moeten afspraken worden gemaakt die mede uw toekomst bepalen. Schakel daarom altijd een advocaat in die u kan begeleiden bij dit traject. Woont u in Tilburg of omgeving en wilt u hulp bij het regelen van uw alimentatie? Voor alle juridische kwesties omtrent partner- en kinderalimentatie kunt u in Tilburg ons bellen.